mandag 9. juni 2008

I am a
Canna

What Flower
Are You?
"You stand up for what you believe in, even if it gets in the way of what other people think. You are proud of yourself and your accomplishments and you enjoy letting people know that."

Det er utrolig hva man kan få greie på på nettet.
Jeg er altså en Canna. Men vet ikke hva den heter på norsk og ikke kan jeg se det heller.

Noen som kan fortelle meg det norske navnet?

2 kommentarer:

Hanne sa...

Nei, den der var vrien. Ble veldig nyskjerrig, og prøvde å finne det ut på nettet, men fant ingen norsk oversettelse. På Wikiopeida stod dette (på engelsk, selvsagt) :"Canna (or Canna lily, although not a true lily) is a genus of approximately twenty species of flowering plants. The closest living relations to cannas are the other plant families of the order Zingiberales, that is the gingers, bananas, marantas, heliconias, strelitzias, etc."
Ja, jeg ble ikke noe klokere av dette, ble du?
Ha en fin uke.

lene sa...

canna betyr rør på latinsk, den har ikke noe norsk navn.. men de stemme jo på deg..

Canna, eksotiske og ildfulle blomster


Med sine uvanlige blader og fantastiske blomster ser cannaen ut som en krysning mellom gladiolus og bananplante. Cannaens særpreg setter et tropisk preg på enhver hage. Canna er en virkelig perle uansett om det er som en solid bakgrunnsplante i bedet eller som et enkelt midtpunkt i en minimalistisk hage. Den kan også plantes i store potter slik at patioen eller balkongen din får et eksotisk og luksuriøst preg. Det finnes nok av gode grunner til å prøve denne bemerkelsesverdige blomsten.

Cannaene kommer fra regnskogen i Sør-Amerika, hvor de vokser i lysninger. De vokser imidlertid også godt i Europa, forutsatt at rotknollen beskyttes mot frost om vinteren.

Anekdote
Canna kalles også "Indian shot". Det sies at de svarte, harde frøene som er på størrelse med en ert, ble brukt som ammunisjon i de mange kampene mot de amerikanske indianerne. I Asia brukes cannafrøene på en mye fredeligere måte - buddhistene bruker dem som bederem.

Praktfullt bladverk
De mest vanlige cannaene har fantastiske mørkerøde, nesten brune blader. Det finnes også andre typer med knallgrønne, blanke blader. Det interessante bladverket og de kraftige, høye blomsterstilkene som ikke trenger noe støtte, er et imponerende syn i enhver hage.

Eksotiske blomster
Fra august til oktober produserer plantene praktfulle blomster. Blant de 150 eller flere varietetene finnes det cannaer med gladiolusuformede blomster og andre med orkidélignende blomster. Fargespekteret strekker seg fra knallrøde til rosa og gule farger, både med og uten kontrastårer og -flekker. Disse imponerende blomstene vokser på fnokk. Hvis de visne blomstene fjernes, vil cannaene fortsette å blomstre i flere måneder.

Anbefalte varieteter
Hvis du liker planter med mørkerøde blader er varieteten c. Nuebert med sine store, røde blomster verdt et forsøk. Hvis du ikke er spesielt glad i røde blomster, er c. "Melody Dream", med sine harde, rosa blomster et godt valg.

C. "Rosemond Cole" er en vakker canna med grønne blader. Den har mørkeoransje og gule blomster. De gule blomstene på c. "Yarra" har røde årer som gir en vakker kontrast. c. "Golden Tiger" har små, røde flekker på de gule blomstene. Og vi må ikke glemme å nevne den blodrøde blomsten c. "Brilliant". Alle disse typene kan bli maksimalt 90 cm høye, og klassifiseres derfor som dvergcanna.

Tips om stell
Canna liker fruktbar, løs jord og mye sol. Hvis du planter dem i hagen (i siste halvdel av mai) og gjødsler regelmessig, vil plantene begynne å danne grupper. Canna i potter trenger gjødning hver uke og mye vann. De store bladene gjør at plantene slipper ut store mengder fuktighet.

Etter den første frostnatten beskjæres bladene, og rotknollen tas ut. Plasser rotknollen i potter med tørr jord, og sett den på et frostfritt sted for vinteren. I mars kan du begynne å vanne rotknollene igjen, slik at de begynner å produsere nye skudd.

Gode kombinasjoner
Cannaens kunstferdige blomster ser storslagne ut i en spartansk hage med for eksempel noen store steiner. I bedet og på patioen tar seg godt ut sammen med alle typer georginer. Cannaer med røde blader danner en vakker kontrast til planter med grå blader.

Ønsker deg en herlig uke som kommer..